Post-Covid behandeling.

Steeds meer mensen kampen met klachten na een Corona besmetting, dit kom ik dan ook steeds meer tegen in mijn praktijk.

Soms komen we na wat vragen erachter dat de klachten waar ze oorspronkelijk mee komen juist zijn ontstaan na het doormaken van een Corona besmetting.

Klachten waarbij je aan moet denken zijn:

Vermoeidheid, kortademigheid, droge mond, hartkloppingen, pijnlijke spieren en ledematen, gevoel van zwakte en zeer weinig energie, slapeloosheid, droge mond, nachtzweten, angsten, verminderde reuk/smaak, maagpijn, slechte concentratie, hoofdpijn etc.

Iedereen loopt het ziekteproces anders door, dit is afhankelijk van de conditie en vitaliteit van het lichaam op moment van besmetting, de behandeling is dus aangepast op het individu maar kort uitgelegd komt het neer op:

-Het eventueel uitwerken van het residu aan hitte die het pathogeen in bepaalde orgaansystemen heeft veroorzaakt.

-Het eventueel voeden van Yin energie van de longen, maag, hart en nieren. Het virus droogt met name de long energie erg uit en yin zorgt voor bevochtiging.

– Het verwijderen van opgehoopte damp in het lichaam. Longen maag en milt kunnen bij verminderd functioneren veel damp veroorzaken. Dit is ook bij Corona het geval. Het teveel aan damp kan de meridianen blokkeren, dit zorgt bijvoorbeeld voor de spierpijn die vaak wordt genoemd.

– Het tonifiëren van de Long- en algehele qi in het lichaam. Dit is in westerse termen vergelijkbaar met het boosten van het immuunsysteem. Erg belangrijk dus en als je het echt goed wil doen kun je hiervoor uiteraard ook preventief worden behandeld.

Wat je zelf nog kunt doen ter preventie is uiteraard goed opletten op voeding, dat is o.a. niet veel koud/rauw eten en drinken. Andere tips zijn:

Rust – Goede slaap helpt bij de goede aanmaak van antilichamen welke je beschermen tegen infectie.

Beweging – Probeer minimaal 20 minuten per dag intensief te bewegen, zweten helpt namelijk bij het eruit werken van een pas binnengedrongen pathogeen.

Socialiseren – Stress verzwakt je immuunsysteem en interactie met vrienden verlaagd je stressniveau

Meer weten? Maak een afspraak!

Bellen of Appen kan op: 06-83671217
Mailen mag natuurlijk ook:  info@healing-nature.nl
Website: www.healing-nature.nl

Acupunctuur tijdens de Zwangerschap

                                                 

Wist je dat je Acupunctuur heel veilig en effectief in een zwangerschap kunt inzetten bij tal van ongemakken?

Wanneer een vrouw zwanger wordt verandert er ontzettend veel in een vrouwenlichaam om ervoor te zorgen dat het een fijne, vruchtbare plek wordt waar het kindje ongestoord kan ontwikkelen en groeien.

Ten eerste ontstaat er een stuwende kracht omhoog in verschillende meridianen om ervoor te zorgen dat het kindje goed blijft zitten. Deze stuwende kracht kan -wanneer het te excessief is- zorgen voor ongemakken als; (ochtend)misselijkheid,  braken en maagklachten.  Dit is vaak erger wanneer de maagenergie al niet in balans was.

Ook het volume aan bloed vocht en qi neemt toe omdat er een nieuw mensje in de maak is. Wanneer er bij de moeder een bloedleegte is kan dit in ernstige gevallen o.a. in combinatie met stagnatie zorgen voor vroege miskramen maar ook mildere klachten zoals bijvoorbeeld bandenpijn.

Pre-eclampsie  komt in veel gevallen ook door een bloed en yin tekort en daardoor bloedstase. Ook de lever energie is hierbij- en bij hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap betrokken.

Oedeem is ook een veelvoorkomende klacht. Er ontstaan door de zwangerschap extra vloeistoffen in het lichaam en wanneer er een leegte is van milt yang en/of nier yang energie kan dit proces uit de hand lopen omdat deze organen normaal gezien o.a. zorgen voor een transformatie van vloeistoffen.

In een later stadium van de zwangerschap zal als voorbereiding op de bevalling in het bekken een versoepeling gaan plaatsvinden in  de kraakbeenverbindingen. Er moet straks tenslotte een baby doorheen kunnen. Soms ontstaan er bij dit proces ontstekingen en geeft dit pijn aan het bekken en in ernstigere gevallen zelfs bekkeninstabiliteit.

Bij een verkeerde ligging, stuitligging of voorbereiding op de bevalling kan er met Acupunctuur ook vaak veel succes geboekt worden.

Dit is uiteraard maar een greep uit de klachten die zich kunnen voordoen tijdens een zwangerschap waar ik mee kan helpen. Met de ervaring die ik met bijscholingen en in de praktijk heb opgedaan,  in combinatie met ”de bijbel” op dit gebied (zie foto)  kan ik zeker veel betekenen in dit mooie proces in iemands leven.

Denk trouwens ook aan acupunctuur bij problemen die erna kunnen ontstaan zoals te weinig borstvoeding, postnatale depressie etc. Of juist bij het proces wat ervoor komt zoals onvruchtbaarheid en eventueel een voorbereiding op de zwangerschap door het lichaam sterker te maken d.m.v. het voeden van bloed-, yang- en yin substanties.

Meer weten? Maak een afspraak!

Bellen of Appen kan op: 06-83671217
Mailen mag natuurlijk ook:  info@healing-nature.nl
Website: www.healing-nature.nl

Hoge bloeddruk/Hypertensie

Hoge bloeddruk is een van de meest complexe aandoeningen. Zowel Westers als ook  vanuit het perspectief van de Chinese Geneeskunde. Het kan namelijk veel verschillende interne oorzaken hebben welke ik ga proberen uit te leggen.

Hoge bloeddruk kan ontstaan door de lever die uit balans is waardoor de energie van de lever omhoog stijgt. Dit kan samengaan met hoofdpijn aan de zijkanten van het hoofd en de ogen. Ook met een droge mond, dorst, duizeligheid, geïrriteerdheid, constipatie, stijve nek en uitbarstingen van woede.  Soms is er ook gevoelloosheid van de ledematen en slapeloosheid. Er is hierbij vaak sprake van een hoge bovendruk. Deze oorzaken zitten in een begin stadia en laten alleen de qi (vaak in de vorm van hitte/energie) omhoog stijgen. Wanneer de lever echter al een langere termijn uit balans is, gaat dit ook ten koste van de energie van de nieren. Hierbij komen dan uiteindelijk symptomen bij als: Een droge keel, onderrug pijn, droge ogen en nacht zweten. Dit is een later stadium van hoge bloeddruk en moeilijker te behandelen.

De redenen waardoor de lever energie zo uit balans raakt heeft vaak te maken met leeftijd, veel onverwerkte/ingehouden emoties, stressvolle leefstijl en slechte eetgewoontes.

Een minder vaak voorkomende oorzaak voor Hoge bloeddruk is wanneer Lever qi blokkering de werking van de milt in het geding brengt. Dit zorgt voor damp en slijm in het lichaam waardoor de spijsvertering niet goed verloopt. De klachten die dit geeft zijn o.a. hoofdpijn, een gestagneerd gevoel op de borst, geïrriteerdheid, humeurigheid, vermoeidheid en slechte eetlust.

Wanneer de lever al een stuk langer uit balans is kan er bij qi stagnatie niet alleen qi maar ook bloed omhoog stijgen. Deze variant is dus al een stapje verder.  Hierbij kan ook hoofdpijn, duizeligheid en een hoge bovendruk ontstaan. Verder geeft deze variant een gestagneerd gevoel, depressie, humeurigheid en slechte eetlust.

Wanneer de energie van de Milt en Nieren op een laag niveau staan kan dit ook een oorzaak vormen.  Dit wordt vaak gecombineerd met stijgende leverenergie, damp/slijmvorming en bloedstagnatie en is gezien als een vergevorderde stadia van hoge bloeddruk welke chronisch te noemen is. Symptomen hierbij kunnen zijn o.a. een gevoel van koud, rugpijn, impotentie, moeheid, depressie, diarree, ‘s nachts plassen, slechte eetlust, duizeligheid, wazig zicht, hoofdpijn en tinnitus.

Dan zijn er nog verschillende varianten waarbij bloedstagnatie en of slijmstagnatie in de meridianen en/of bloedvaten plaatsvindt.  Dit is uiteraard ook een vergevorderd proces waarbij damp/slijm stagnatie eerder een oorzaak vormt voor ook een te hoog cholesterol, duizeligheid en een zwaar gevoel. En bloedstagnatie geeft meer een drukkend en pijnlijk gevoel op de borst, een slecht geheugen en spontane bloedneuzen. Deze oorzaken zijn wat moeilijker te behandelen en verhogen met name ook de onderdruk.

Een hele puzzel dus om uit te zoeken wat bij een desbetreffend persoon de oorzaak is maar dat maakt mijn werk een uitdaging en bij goede resultaten erg leuk om te doen!
Bellen of appen kan op: 06-83671217
Mailen mag natuurlijk ook: info@healing-nature.nl
Website: www.healing-nature.nl

De orgaanklok

De orgaanklok

De organen hebben elk 2 uren per dag of nacht waarop ze het meest actief zijn en regenereren. Wordt u elke nacht rond een bepaald tijdstip wakker of krijgt u rond een bepaald vast tijdstip een enorme energie dip? Dan is het misschien eens interessant om te kijken naar het orgaan wat hieraan gekoppeld is en waar het voor staat. U zou eventueel op die momenten juist rust kunnen nemen of dingen doen die deze energie weer in balans brengt.

1.00 – 3.00 a.m. De lever verwerkt gifstoffen, zowel op lichamelijk als mentaal gebied. Wakker worden rond dit tijdstip kan betekenen dat er onverwerkte boosheid en frustratie is. (iets op de lever hebben)

3.00 – 5.00 a.m. De longen Ademen zorgt voor verbinding met alles om ons heen en zorgt dat we aarden. De longen staan voor de emotie verdriet. Somber wakker worden op dit tijdstip duidt op onverwerkt verdriet.

5.00 – 7.00 a.m. De dikke darm staat voor loslaten. Constipatie kan te maken hebben met mentaal vasthouden en Diarree met het loslaten van oude patronen.

7.00 – 9.00 a.m. De maag  Volgens de Chinezen is dit het moment van de dag voor een warme en rijkelijke maaltijd. Emotie die hoort bij de maag is bezorgdheid. Stress kan ook veel invloed hebben op de maag.

9.00-11.00 a.m. De milt  Dit is de beste tijd om kennis te vergaren aangezien de milt staat voor denken en intellect.  Disbalans kan zich uitten in overmatig piekeren.

11.00 – 13.00 a.m./p.m. Het hart staat voor plezier en openstellen naar anderen. Een goed moment dus om contacten te leggen. Het staat ook voor concentratie .

13.00 – 15.00 p.m. De dunne darm deze tijd is het beste om te bewegen. De dunne darm staat voor het scheiden van zuiver en onzuiver en zorgt voor een heldere kijk op dingen.

15.00 – 17.00 p.m. De blaas  De emotie die hierbij hoort is irritatie. Heb je een dip rond deze tijd dan kan het erop wijzen dat je te weinig hebt gedronken of zout tekort komt. Een soepje rond deze tijd is dus een goede oplossing.

17.00 – 19.00 p.m. De nieren  Ervaar je rond deze tijden meer last van rugklachten en/of angsten dan kan het zijn dat de nier energie uit balans is.

19.00 – 21.00 p.m. Pericardium  dit wordt ook wel omschreven als de bloedsomloop. Een goed moment voor meditatie en volgens de chinezen is het voor mensen met een kinderwens het beste moment om sex te hebben. Het is ook een goed tijdstip om onderdrukte emoties de vrije ruimte te geven.

21.00 – 23.00 p.m. Drievoudige warmer is een systeem dat zorgt voor evenwicht en harmonie tussen de organen.  Het beste moment om je te omringen met rust en positiviteit.

23.00 p.m. – 1.00 a.m. De galblaas  Voor het maken van keuzes en een goed zelfvertrouwen is het heel heilzaam om goed te slapen rond deze tijden. Frustratie en boosheid heeft veel invloed op de galblaas. (gal spuwen)

Heb je alles al geprobeerd om in balans te komen zonder resultaat? Neem dan contact op:

Bellen of appen kan op: 06-83671217
Mailen mag natuurlijk ook: info@healing-nature.nl
Website: www.healing-nature.nl


Hoofdpijn

Hoofdpijn is misschien wel een van de meest voorkomende ongemakken. Het is dan wel niet direct levensbedreigend maar het kan zeker erg veel invloed hebben op de levenskwaliteit, vooral als het chronische vormen begint aan te nemen.

Wat betreft de Chinese geneeskunde is het essentieel om te weten waar de pijn op het hoofd gelokaliseerd is maar ook de ernst en het soort pijn zegt een hoop.

Er is namelijk altijd ook een interne oorzaak waar ik mee aan de slag ga.

Het kan ontstaan vanuit een “leegte”, namelijk van qi, bloed of nierenergie. Bij een leegte gaat er niet genoeg energie naar het hoofd waardoor weersinvloeden naar binnen kunnen dringen. Vandaar ook dat veel mensen vaak hoofdpijn hebben wanneer het buiten waait.

Verder kan hoofdpijn ook ontstaan als gevolg van en zogenaamde “volte”. Namelijk wanneer er te veel hitte of damp gegenereerd wordt door organen die uit balans zijn. Of wanneer er stagnatie is van de energie van de lever of een stagnatie van bloed. De energie zal in de vorm van hitte omhoog stijgen naar het hoofd. Deze vormen van hoofdpijn zijn vaak erg intens en kunnen gepaard gaan met braken en het zien van lichtflitsen (denk aan Migraine en Cluster hoofdpijn)

Bij beide vormen van hoofdpijn is vooral de lever, nier- of maag energie uit balans of een combinatie hiervan.

Vaak ontstaat hoofdpijn die gelokaliseerd is op het achterhoofd en komt vanuit de nek vanuit een leegte en hoofdpijn die op de slapen, ogen en voorhoofd tot uiting komt vanuit een volte.

Ervaring leert dat ook het ontlastingpatroon invloed heeft op de hoofdpijn. Ik zie vaak dat mensen tevens kampen met obstipatie, dit genereert namelijk ook erg veel hitte in het lichaam.

Uiteraard hebben ook stress en emoties zoals ingehouden woede invloed op de klachten. De lever staat namelijk voor het vrij stromen van emoties en creativiteit, wanneer hier een blokkade inkomt raakt de energie uit balans.

Hoofdpijn is een relatief makkelijk te behandelen klacht, blijf er dus niet mee rondlopen. Ik help u graag bij het verbeteren van de kwaliteit van uw leven.

Bellen of appen kan op: 06-83671217 Mailen mag natuurlijk ook:  info@healing-nature.nl
Website: www.healing-nature.nl


Weerstand Tips

Ik wil graag wat tips met u delen over wat u zelf kunt doen om in deze koude maanden de weerstand op peil te houden.

Uiteraard is het belangrijk om uzelf warm te houden, dit is ook volgens de Chinese geneeskunde zo. U heeft in mijn vorige artikel over reuma kunnen lezen dat weersinvloeden in het lichaam kunnen dringen bij een gebrek aan qi en een leegte van bloed.

Het is dan ook het beste om s’nachts met uw raam dicht te slapen, vooral als uw weerstand wat lager is of andere klachten ervaart. Overdag goed luchten is dan wel essentieel.

Verder is warm eten en warm drinken van groot belang. De spijsvertering (Milt energie binnen de Chinese geneeskunde) krijgt namelijk een klap van kou, deze gaat hierdoor trager verlopen, ontlasting gaat moeilijker en er blijven meer toxines achter in het lichaam met als gevolg gewichtsvermeerdering en tal van andere klachten. In China krijgt u als u om een glas water vraagt dan ook altijd warm water aangeboden omdat het daar een algemeen gegeven is.

Dus het liefste geen koud water of frisdranken maar liever warm water of thee. koffie met mate.

Qwa voeding is het belangrijk dat u zoveel mogelijk verwarmt voedsel eet. Al de energie die wordt gebruikt om het voedsel te garen op het fornuis hoeft uw lichaam niet te steken in het verwerken ervan. Rauwe voeding en salades kosten uw lichaam dus uiteindelijk meer energie als dat het u oplevert.  IJs is uiteraard ook geen beste keuze in de wintermaanden (helaas).

Energetisch warme kruiden zoals kaneel en gember is een goed idee wanneer uw lichaam vaak koud is.  Wanneer u echter in de nacht last heeft van zweten en/of hitte, dan kunt u dit beter niet gebruiken. Dit ligt dan of aan een leegte van Yin of aan te veel toxines in uw lichaam vanwege een vertraagde stoelgang.

Wanneer u ondanks deze tips nog steeds gezondheidsklachten ervaart neem dan gerust contact op. Bellen of Appen kan op: 06-83671217 Mailen mag natuurlijk ook: info@healing-nature.nl

Reumatische klachten

De effectiviteit van een behandeling met Acupunctuur en eventueel Kruiden is in veel gevallen groot,  hiervan hebben we allemaal wel eens voorbeelden gehoord van mensen om ons heen.

Omdat de Chinese geneeskunde zoveel afwijkt van de Westerse geneeskunde, is het voor de meesten echter vaak onbegrijpelijk hoe dit dan precies werkt.

Voor deze mensen maar ook voor mensen met een brede interesse wat betreft verschillende geneeswijzen, wil ik dit graag verhelderen, Daarom lijkt het me leuk om hier geregeld wat te plaatsen over verschillende aandoeningen. Ik ga deze belichten vanuit de Chinese geneeskunde zodat het wat begrijpelijker wordt voor een leek.  

Deze keer wil ik graag Reumatische klachten bespreken en de invloed van weersomstandigheden hierop.

Laatst werd in het nieuws bevestigd dat een onderzoek aan de Universiteit van Manchester had aangetoond dat het weer wel degelijk invloed heeft op pijnklachten.

Met name koud, nat en winderig weer. Ziehier

Dit is voor de Chinese geneeskunde niets nieuws, weersinvloeden hebben namelijk de mogelijkheid om het lichaam binnen te dringen wanneer er een tekort aan Qi of bloed is.

Wind, hitte/ koude en/of damp zijn deze zogenaamde externe pathogenen (ziekteverwekkers van buitenaf)  Ze kunnen in de meridianen blijven waardoor de stroom van  Qi en Bloed geblokkeerd wordt.  Dit veroorzaakt pijnklachten en geeft gewrichten een stijf, stram gevoel. Koude en damp kunnen ook transformeren naar hitte waardoor ontstekingen ontstaan (Bijv Artritis).

Er ligt hierbij natuurlijk wel een diepere oorzaak aan ten grondslag en dat is een vermindering van de Qi, met name van de Nieren. En een leegte en/of stagnatie van bloed, waarvoor binnen de Chinese Geneeskunde de lever dan weer verantwoordelijk voor is.

Factoren die hier invloed op hebben zijn: Veel zwaar fysiek werk, een gestreste leefstijl, bevallingen, verkeerde voeding maar ook leeftijd.

Met Acupunctuur en kruiden is het mogelijk om deze “Pathogenen” het lichaam uit te werken en te zorgen dat de nieren en de lever een boost krijgen zodat deze klachten verholpen kunnen worden.

Nieuwsgierig?  Kom dan eens langs bij mijn praktijk in Vlijmen om het te ervaren. Bellen of Appen  kan op:  06-83671217  Mailen mag natuurlijk ook: info@healing-nature.nl  

Website: www.healing-nature.nl  

Pijnlijke en/of hevige menstruatie? P.M.S.? Overgangsverschijnselen? Loop er niet mee door!

Wanneer het lichaam van een vrouw uit balans is, zal dit vooral tot uiting komen in het verloop van de menstruatie. Regelmatig hoor je dat vrouwen allerlei extreme maatregelen nemen om deze ongemakken te verzachten. Baarmoeder verwijdering is hierbij geen zeldzaamheid.
In de Chinese Geneeskunde zeggen deze klachten veel over de interne gesteldheid en wanneer er niets aan gedaan wordt zal dit het lichaam en de essentiële energie verder verzwakken.

Met Acupunctuur kan ervoor gezorgd worden dat de energie weer op een vitale manier gaat stromen en met de kruiden pilletjes kunt u de interne balans verder herstellen. Twijfel dus niet en maak een afspraak!

Acupuncturist: Ligene de Laat

Meester van houtstraat 10, 5251 AD in Vlijmen (Dichtbij Den Bosch, Drunen, Waalwijk, Kaatsheuvel, Heusden)
Tel.: 06 – 83671217 
Of maak een afspraak via de website: www.healing-nature.nl

HealingNature-White

Contact info

info@healing-nature.nl

06 - 83671217

Meester van Houtstraat 10
5251 AD
Vlijmen

Copyright © Healing Nature 2019

Open chat
1
Klik hier voor direct contact!
Hallo,
Waarmee kan ik u van dienst zijn?